Galleri Ladan 2018

Utställningsperiod 5- 15 juli, torsdag – söndag, klockan 12-18, Vernissage 4 juli kl 18:30
Utställningsperiod 19- 29 juli, torsdag – söndag, klockan 12-18, Vernissage 18 juli kl 18:30

2x workshops i måleri med David Fox 2/7 och 3/7. Plats: Kolsvedjastugan


Vernissage 4 juli kl 18:30

Konstnärssamtal med David Fox under kvällen. Curator Mikaela Granath ass intendent för offentlig konst i Uppsala.

David Fox

Började sin karriär som konstnär i London, där han är född, studerande på Wimbledon konstskola och St. Martin’s konstskola. Som barn till irländska immigranter som flyttade till London på femtiotalet upplevde han en period av prövning och särbehandling kombinerat med en uppväxt i sträng katolsk arbetarklass vilket återspeglas i hans arbete som konstnär. Han flyttade till New York 1981 och ställde ut i East Village under åttiotalet. Verken han visade då var av en personlig och spirituell natur, bildlig och eterisk. 1989-1991 tog han sin MFA vid MICA, Hoffberger målarskola, Baltimore, med lärare som Grace Hartigan, Archie Rand och Sal Scarpitta. Det var under den tiden han började arbeta i mural-skala och inriktade arbetet mot modern historia och politik, undersökte hur dessa påverkade det mänskliga tillståndet i en tid av oro. David är också musiker, poet och lärare i konst. Onsdag 4/7 18.30 är det vernissage för utställningen Being Human och då har du chansen att möta denna inspirerande konstnär. Det blir också två workshops i måleri med David i Kolsvedjastugan 2/7-3/7.

Erika Jones Hejer

Skapandet och jag. Mina illustrationer är högst känslostyrda där spektrumet sträcker sig från frihetskänslor till det djupaste mörkret. De fungerar som en portal, där kreativitet kan få pysa ut, ärligt och prestigelöst. Karaktärerna i mina bilder är redskap för mig att iscensätta mina känslor och största rädslor. Motiven är ofta svärtade av ångest men har också en underton av humor. Man kan säga att det är en visuell dagbok jag använder, när ord inte räcker till. Jag heter Erika Jones Heier och är 31 år. Jag är utbildad till inredningsarkitekt på Konstfack och har dess för innan studerat både film, dans och design. Min största drivkraft är min lekfullhet, men mitt största hinder är min ångest. Jag kommer från Leksand i Dalarna men bor numera i Örnsberg med min man och min katt Tora. Djur är något som ligger mig varmt om hjärtat och de återkommer också ofta i min konst.

Axel Danhard

Axel Danhard föddes 1997 och växte upp i Föne, Färila. Studerar för tillfället Keramik på Nyckelvikssolan i Stockholm och det här är hans debututställning i Ljusdal. Han menar att det är idén av praktiska vardagsföremål som säger något mer än ”bara en vas”, som har fått honom att intressera sig för keramik och brukshantverk. Uttrycket i hans verk är antingen minimalistiskt eller med en twist.

foto: Robert Pettersson

Louise Rosén band underhåller på Vernissagen 4 juli

 

 

 

 

 

 

 

 


Vernissage 18 juli kl 18:30

Hjördis Becker håller kort föredrag om grafikens underbara värld samt workshop i grafik under vernissagekvällen.

Gävle konstgrafiker

Maria Olsson

Maria Olsson, född 1971 bosatt i Ås i Jämtland. Är utbildad vid Östersunds konstskola och vid Umeå universitet har hon gått bildlärarlinjen samt studerat konstvetenskap. Hon målar i realistisk stil, men förenklar bilderna mycket. Målningarna är som ett slags collage eftersom hon blandar sina bilder, bakgrund och förgrund utifrån olika scenerier. Maria jobbar i akryl och vattenbaserad olja.

Emelie Markgren

Emelie Markgren, född 1997. Uppvuxen i Delsbo, verksam i Stockholm. Studerar fri konst på Kungliga konsthögskolans 5-åriga program i Stockholm. Hon utövar måleri, film, installationer och koreografi och är intresserad av samtidens vardagliga och rituella handlingar. Utforskar processer, rörelser i rum, undersöker abstraherandet av skeenden och mänskliga verksamheter.

Mårten Lärka underhåller på vernissagen 18 juli