Galleri Ladan 2019

Utställningsperiod I: 3-14 juli
Vernissage 3/7 kl 18.30 med musik av Selma & Gustaf 
Sedan öppet 4/7, 5/7,6/7,7/7 11/7,12/7,13/7,14/7 – kl 12-18 

Kåre Henriksson – Poetiskt måleri
Annika Wessmark – Måleri
Broadside – Grafik (internationell grupp)
Marika Beutler – Keramisk skulptur
Neta Andersson – Textil
Olle Brozen – Glas

Utställningsperiod II: 17-28 juli
Vernissage 17/7 kl 18.30 med musik av Brita och Max
Sedan öppet 18/7,19/7,20/7,21/7,25/7,26/7,27/7,28/7 – kl 12-18

Woo Bock Lee – Papperskonst
Margareta Persson – Skulptur
Victoria Engholm – Blandtecknik
Broadside – Grafik (internationell grupp)
Marika Beutler – Keramisk skulptur
Olle Brozen – Glas

Café och konsthantverksbutik, Workshops se Galleri Ladan Facebook

Kåre Henriksson, f 1957- på Frösön i Jämtland.
Han började studera konst vid fria Målarskolan i slutet av 80-talet och sedan vidtog studier vid Vestlandets Kunstakademi i Bergen och Kunstakademin i Trondheim. Till måleri avdelningen på Kunstakademin i Trondheim återvände Kåre sedan som Lärare under många år.
Kulturprofilen Gerda Sundström om Kåre:
– Han är en fin tecknare och grafiker.
Linjer, streck och punkter blir därför viktiga ingredienser även i hans målningar… Linjerna och punkterna ger bilderna liv och rörelse.
Ungefär som när regn och snöfall ger liv åt den utsikt du varje dag har i fönstren där du bor. Det är tecken på sensibilitet och målarlust.



Annika Wessmark f 1962 (fd Strömberg) är född och uppvuxen i Matfors utanför Sundsvall. Efter utbildningen till tandläkare blev hon Ljusdalsbo. Det var här hon såg sina två barn växa upp och det var även i Hälsingland hennes kreativa sida fick möjlighet att växa och blomma. Med deltagande i många olika konstnärliga dags- och kvällskurser samt även distansutbildning via högskola fick hon chans att prova olika material och stilar. Hennes nyfikenhet att göra så har varit en stark drivkraft som gett henne många lärdomar. Hennes tidiga intresse för realistiskt måleri avlöstes under åren med ett mer fritt och naivistiskt uttryckssätt.
2011 flyttade hon till Värmland och är sedan 4 år, tillsammans med maken Johannes Wessmark, verksam som konstnär i en gammal skola där de bor, målar samt har utställningar och kurser.
Annika visar i denna utställning bilder där kombination av realism och abstrakta inslag dominerar. Uttryckssättet är mer avskalat med porträtt av djur där betraktaren ges möjlighet att komma nära för att i många fall möta en blick, föra en tyst dialog och lyssna på svar från sitt inre. Det är i denna tystnad som konstnären finner sin styrka, sitt behov av tröst och kan läka när verklighetens krav har satt sina spår.



Neta Andersson 

Trots att Neta inte har någon textilutbildning kan hon det mesta och lite därtill när det gäller just textil. Neta Andersson var vad hon kallar sig själv en Bondjänta och gick som ung på Nytorp och Ultuna Lantbruksskolor. -Tyger och garner fick man hålla på med på kvällstid. Här på Galleri Ladan gör Neta en kommentar i textil till den stora skogsbranden 2018.



Olle Brozén

Olle Brozén, f 1963, är en svensk formgivare och glaskonstnär som formger glas för Orrefors Kosta Boda. Hans formspråk kännetecknas av enkla och kraftfulla former, stiliserade mönster, organiska dekorer och motiv som uttrycker ett närmast naivistisk bildspråk.




Woo-Bock Lee  har bott i Sverige i 45 år och har ett stort antal utställningar bakom sig i Sverige och internationellt. Hon är utbildad på Konstfack och Acade´mie de la Grande Chaumie`re i Paris.
Woo-Bock Lee gör collage och bygger bilder av boksidor från 200 år gamla koreanska Trasiga skolböcker som är gjorda av det koreanska pappret hanji som tillverkas av mullbärsträdets bark. Hon transformerar dessa blads historia till nya berättelser–varje fiber får genom henne nytt liv i den svenska samtiden. I sin skapandeprocess använder Woo-Bock Lee bara sina fingrar och överför energin från sig själv till verket i en meditativ process. Det påminner om ”giyun shengdong” en sedan 400-talet vägledande princip inom kinesisk konst som innebär att konstverket genomströmmas av en pulserande livs energi ”andens rörelse genom tingens rytm”.


Margareta Persson f 1955
Margareta har alltid tecknat men på konstskolan i Gävle 79-82 hittade hon leran. Sedan 15 år tillbaka finns hon i Högbo bruk där hon har verkstad och Galleri. Hon jobbar uteslutande med skulpturer, där hon söker liv och uttryck.



Victoria Engholm bor i Sundsvall och är fd. journalist men jobbar numera som skribent och copy. Hon driver också ett företag och en blogg – gloriavictoria.nu, där hon inriktar sig på att inspirera till lekfullt bildskapande, bland annat genom att hålla kurser för den som känner lust att återknyta med sin kreativitet på ett lätt och tillåtande sätt. De tekniker hon lär ut är de samma som lockade henne att återuppta bildskapandet efter drygt 20 års ”tystnad”.
Hennes bilder kan sägas vara en slags illustrationer, eller speglingar, av det som pågår inuti henne för tillfället, även om symbolerna ibland kan vara lika undanglidande som drömmarna om natten. Hon har ofta en plan när hon börjar, men eftersom hon jobbar väldigt intuitivt och låter motiven växa fram på känsla så blir de ofta något helt annat än vad hon från början hade avsett. Victoria beskriver det som att det är svårt att ljuga i bild, det som processas i henne för tillfället spiller över på papperet, skoningslöst och befriande. Färg, form, linje dikteras av det rådande tillståndet.
Hon har upptäckt att hon trivs väldigt bra med att jobba med en blandteknik, det vill säga blanda olika material som collage, akryl, olika kritor och pennor. Det rimmar med hennes klottriga stil och ”infall” eftersom det tillåter henne att vara spontan och direkt och dra nytta av de olika materialens egenskaper.